Για τη νέα αυτή τεχνική δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC). Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία (ankle block), μία τεχνική κατά την οποία ο αναισθησιολόγος με την βοήθεια υπερήχων “βλέπει” τα νεύρα της περιοχής και χορηγεί τοπικό αναισθητικό γύρω από αυτά (ακριβώς όπως το κάνει ο οδοντίατρος στην στοματική κοιλότητα), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αναισθησία κατά την διάρκεια του χειρουργείου και μετεγχειρητική αναλγησία (δεν πονά δηλαδή ο αθενής) για πολλές ώρες μετά το χειρουργείο. Μετά την παρέλευση της δράσης του τοπικού αναισθητικού, ο πόνος, αν εμφανιστεί, είναι ελαφρύς και μπορεί να αντιμετωπισθεί πλέον με απλά αναλγητικά φάρμακα. Αν κάποιος ασθενής δεν επιθυμεί να είναι «ξύπνιος» κατά την διάρκεια της περιοχικής ή του χειρουργείου, χορηγείται καταστολή (μέθη), ούτως ώστε η όλη διαδικασία να μην γίνει αντιληπτή.
Για την επέμβαση δεν απαιτείται ίσχαιμη περίδεση και οι τομές που γίνονται δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά. Μέσω των οπών αυτών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων (καμπτήρων – εκτεινόντων, θυλακοτομές, αρθροτομές κ.ά.) υπό ακτινοσκόπηση (C-ARM). Το ειδικό μηχάνημα και τα ειδικά μικρά εργαλεία, τα οποία δεν κακοποιούν τους μαλακούς ιστούς, τα ευγενή αγγεία και νεύρα, είναι μια προαπαιτούμενη παράμετρος.
Μια άλλη προαπαιτούμενη παράμετρος για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι ότι πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Διαρκεί 20 λεπτά και είναι ανώδυνη. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι, επίσης, ανώδυνη. Δεν μένουν ουλές και ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του. Και, τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από τρεις εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει σταδιακά στις συνηθισμένες δραστηριότητές του