Γενικός Χειρουργός

Βασίλειος Αλιβιζάτος
Κλείστε το Ραντεβού σας!

Εργάσιμες Ώρες
Contact Sussie

Στοιχεία Επικοινωνίας


2621020144 2621020145 2621020146
Mε συνεχή επιστημονική ενημέρωση και αδιάκοπη εκπαίδευση σε πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ενθουσιασμό, χαμόγελο και ιδιαίτερη δοτικότητα στους ασθενείς του, ο Ιατρός αντλεί ιδιαίτερη χαρά και πάθος από την ικανοποίηση και το χαμόγελο των ασθενών του.

Ο Βασίλειος Αλιβιζάτος MD, Ph.D, είναι γενικός χειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, τέως Συντονιστής Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας», με μετεκπαίδευση στη χειρουργική ήπατος-χοληφόρων–παγκρέατος στη Βέρνη Ελβετίας, στις νέες τεχνικές αποκατάστασης κηλών στο Μεσελέν Βελγίου, καθώς και στην Τεχνητή Διατροφή (Παρεντερική, Εντερική) στο Μάντσεστερ Μεγάλης Βρετανίας. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται με όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής (επεμβάσεις μικρής, μέσης και μεγάλης βαρύτητας), καθώς και ιδιαίτερα με την Τεχνητή Διατροφή (Παρεντερική και Εντερική) σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούν να σιτιστούν από το στόμα.

    Γενικά στοιχεία.

 • Ημερ/νία και τόπος γέννησης:  7/10/1954, Πάτρα.
 • Πτυχίο: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Μπολόνιας Ιταλίας με «άριστα», 1978.
 • Ειδικότητα:  Γενική Χειρουργική, στη Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (1982 – 1986) υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Ιωάννη Ανδρουλάκη.

Α. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

 • Εργάζομαι ανελλιπώς μέχρι σήμερα (30/9/2022) στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» ως ακολούθως:
 • από το 1987 μέχρι το 1998 ως Επιμελητής-Β,
 • από το 1998 μέχρι το 2005 ως Επιμελητής-Α,
 • από το 2005 μέχρι το 2010 ως Αναπληρωτής Διευθυντής,
 • από το 2010 μέχρι σήμερα ως Διευθυντής,
 • από τον Οκτ. 2021 μέχρι 30 Σεπτ. 2022 ως Συντονιστής Διευθυντής της 

Χειρουργικής Κλινικής, οπότε και αποχώρησα λόγω συνταξιοδότησης.

        Συνολικά μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει ως πρώτος χειρουργός περί τις 

          4000 χειρουργικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής κάθε βαρύτητας, μεταξύ 

          των οποίων παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομές Whipple και ηπατεκτομές, καθώς

          επίσης και  γυναικολογικές, ουρολογικές  και  αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις 

          (ολικές υστερεκτομές,  ωοθηκεκτομές,  αριστερές  και  δεξιές  νεφρεκτομές, 

          μηρο-ιγνυακό bypass, εμβολεκτομές άνω και κάτω άκρων, κ.α.).

        Δημιουργία ειδικών Μονάδων / Τμημάτων:

             Το έτος 1993 στο Γ. Ν. Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» δημιούργησα την 

          Μονάδα Τεχνητής Διατροφής η οποία είναι ενταγμένη ως υποτμήμα στη 

          Χειρουργική Κλινική, και της οποίας είμαι από τότε μέχρι σήμερα Υπεύθυνος 

          λειτουργίας της.

            

Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ.

 • Είμαι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (έτος 1988),  με βαθμό «άριστα».

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Εκτίμηση της σπληνικής λειτουργίας μετά από σπληνεκτομή και αυτομεταμόσχευση σπληνικού ιστού».

(βλέπε Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Διδακτορικά,  www.ekt.gr /el /library / didaktorika).

 • Εχω 124 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα Ιατρικά περιοδικά και βιβλία (εκ των οποίων 8 ξενόγλωσσες εργασίες μου σε ισάριθμα διεθνώς αναγνωρισμένα και αξιολογημένα ξένα ιατρικά περιοδικά αναφέρονται στο PUBMED (www. pubmed.com/Alivizatos V.).
 • Πολλές από τις παραπάνω ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις μου αναφέρονται 119 φορές στη διεθνή βιβλιογραφία, δηλαδή έχω συνολικά 119 διεθνή citations σε μεγάλα ξένα ιατρικά περιοδικά (βλ. www.researchgate.net / profile / Vasileios_Alivizatos).
 • Μεγάλος αριθμός των δημοσιεύσεων αυτών έχει παρουσιαστεί είτε σε Ελληνικά είτε σε Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια.
 • Συμμετοχή στη συγγραφή Ιατρικών Βιβλίων:
 • Διονυσίου Βώρου «Χειρουργικές Λοιμώξεις», με το κεφάλαιο «Βακτηριακή εντερική μετακίνηση και σήψη», Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2002, σελ. 251 – 264.
 • Φώτιου Καλφαρέντζου, Βασιλείου Αλιβιζάτου, Γεωργίου Σκρουμπή «Αρχές Τεχνητής Διατροφής», Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2005.
 • Συμμετοχή σε εγκεκριμένα Ερευνητικά προγράμματα:
 •    Από το 2010 και εντεύθεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα λεγόμενα «Προγράμματα Ταχείας Ανάρρωσης» (E.R.A.S. programs) τα οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται την τελευταία 10ετία, στην Ευρώπη πρωτίστως, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό την ταχύτερη ανάρρωσή τους και την μείωση του χρόνου παραμονής στο Νοσοκομείο.Ένα τέτοιο ερευνητικό πρωτόκολλο  έχω δημιουργήσει και εφαρμόζω σε ασθενείς της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας από το 2011, το οποίο εγκρίθηκε καταρχήν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας και αμέσως μετά κατεγράφη / καταχωρήθηκε στο διεθνές Σύστημα καταγραφής ερευνητικών μελετών NIH trials registration system, με trial registration number ClinicalTrials.gov NCT01400711.

 Αποτελέσματα της μελέτης αυτής (η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα) έχω ανακοινώσει σε πολλά ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια, και έχουν δημοσιευθεί στα παρακάτω διεθνώς αναγνωρισμένα και αξιολογημένα ξένα ιατρικά περιοδικά:

  Annals of Oncology 2012, vol.23(4): 75

  Hell J Surg 2012, vol. 84(4): 225 – 228

  – Hell J Surg 2013, vol. 85(2): 85 – 90

  – Canadian J Anesth 2015, vol.62: 719

  – Clin Nutr 2016, vol.12: e53

  – Annals of Oncol 2017, vol.28(3): mdx261.183.

       Εκδόσεις Βιβλίων / Μονογραφιών:

 • Σημειώσεις Τεχνητής Διατροφής, Πάτρα 2000
 • Ολική Παρεντερική Διατροφή από περιφερική φλέβα, Αθήνα 2003
 • Τεχνητή Διατροφή στην κλινική πράξη, Πάτρα 2004
 • Σημειώσεις Τεχνητής Διατροφής, Πάτρα 2005

        Μέλος Ιατρικών Εταιρειών

Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία

Ελληνική Εταιρεία Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικός Γραμματέας)

Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας

International Society of Geriatric Oncology

American Society of Parenteral and Enteral Nutrition

European Society of Parenteral and Enteral Nutrition

International Society for Infectious Diseases.

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.

         Ι. Ως εκπαιδευόμενος  

     Μετεκπαιδεύτηκα στη Μονάδα Τεχνητής Διατροφής και Γαστρεντερικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου HOPE στο Manchester – Μ. Βρετανία (έτος 1997, για 20 ημέρες), στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος του Νοσοκομείου INSELPITAL στη Βέρνη – Ελβετία (έτος 1998, για 20 ημέρες), και στο Νοσοκομείο IMELDA – BONHEIDEN, Βέλγιο (έτος 2013) για εκπαίδευση σε νέες τεχνικές αποκατάστασης κηλών.

     Εχω παρακολουθήσει 74 διεθνή Ιατρικά Συνέδρια στο εξωτερικό, καθώς και 65 Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα, και έχω συμμετάσχει ενεργά στην πλειονότητα αυτών με ομιλίες και παρουσιάσεις ιατρικών εργασιών της Κλινικής μας.

    Εχω παρακολουθήσει 7 Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια και Φροντιστήρια Τεχνητής Διατροφής στην Ελλάδα, καθώς και 9 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Orlando 1998, San Diego 1999, Nashville 2000, Chicago 2001, San Antonio 2003, Las Vegas 2004, Orlando 2005, Dallas 2006, Phoenix 2007, Vancouver 2011, Washington 2015) από τα οποία συγκέντρωσα συνολικά 166 CME credits.

   Τέλος, έχω παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά μαθήματα Αγγειολογίας – Αγγειοχειρουργικής (1983 – 1984), μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (1993), και μετεκπαιδευτικά μαθήματα του International Gastrosurgical Club (1992, 2000).

   

     

   II. Ως εκπαιδευτής

 1. Δραστηριότητα σε Εθνικό επίπεδο:

  Εχω δώσει συνολικά 38 διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και πολυάριθμες συμμετοχές ως Ομιλητής σε στρογγυλές τράπεζες πάνω σε θέματα χειρουργικού ενδιαφέροντος και Τεχνητής Διατροφής μετά από προσκλήσεις Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών καθώς και Ιατρικών Σχολών Ελληνικών Πανεπιστημίων.

  Εχω διοργανώσει και πραγματοποιήσει σε πολλές πόλεις και Νοσοκομεία της χώρας μας συνολικά 9 μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Τεχνητής Διατροφής στον χειρουργικό ασθενή, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής κατά τα έτη 2003, 2004, 2005, 2006 και 2008.

 1. Δραστηριότητα σε Διεθνές επίπεδο – Διεθνής αναγνώριση:

    Μετά από πρόσκληση ξένων Ιατρικών Εταιρειών έχω δώσει συνολικά 4 διαλέξεις και έχω συμμετάσχει ως ομιλητής σε στρογγυλές τράπεζες σε αντίστοιχα διεθνή Ιατρικά Συνέδρια στην Αθήνα (έτος 2000), στη Βιέννη – Αυστρία (2002), στη Μανίλα – Φιλιππίνες (2007), και στην Μπανγκόκ – Ταϊλάνδη (2011), με θέματα χειρουργικού ενδιαφέροντος και Τεχνητής Διατροφής

    Τα διεθνώς αναγνωρισμένα ξένα Ιατρικά περιοδικά Saudi Journal of Gastrenterology (Σαουδαραβικό), Nutrition in Clinical Practice (Αμερικανικό), και Clinical Nutrition (Ευρωπαϊκό) με έχουν ορίσει κριτή (Reviewer) των προς δημοσίευση εργασιών.

    Δημοσιευμένες εργασίες μου σε διεθνή Ιατρικά περιοδικά αναφέρονται ως βιβλιογραφικές παραπομπές (citation index) σε 119 αναγνωρισμένα διεθνή Ιατρικά περιοδικά.

Δ. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ   

 1. ΙΚΑ Ανω Πόλης Πατρών, σε έμμισθη θέση χειρουργού για 1 χρόνο (9/6/1986 μέχρι 10/6/1987).
 2. Χειρουργική Κλινική  Γ. Ν. Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» ως ειδικευμένος χειρουργός συνολικά σχεδόν 35 χρόνια (από Ιούλιο 1987 μέχρι 30/9/2022).

Ε.  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ

   Η συμβολή μου στην εύρυθμη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής με σκοπό την παροχή βελτιωμένης φροντίδας υγείας, η αρμονική συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους της Κλινικής και του Νοσοκομείου, η συνέπεια στην εκτέλεση των καθηκόντων μου και η ανταπόκρισή μου στα προγράμματα εφημεριών καθώς και η ικανότητά μου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιμέρους Μονάδων, θεωρώ ότι αποδεικνύονται από τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που κατέχω.


medi care logo mini

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ στη ΔΥΤΙΚΗ Ελλάδα, με έδρα τον Πύργο Ηλείας. Πρόκειται για μια πρότυπη Δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους ασθενείς να καλύψουν πολλαπλά επίπεδα εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών χωρίς κόπο και ταλαιπωρία. Η λειτουργία του ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ μας ήρθε για να ολοκληρώσει τις Υπηρεσίες Παροχής Υγείας στην ευρύτερη περιοχή δίνοντας λύσεις σε σημαντικές υγειονομικές ανάγκες

Copyright by Digital Solutions. All rights reserved.